Velikonoční chutě Jihočeského kraje

Velikonoční chutě Jihočeského kraje

Velikonoce. Pro většinu křesťanů je to nejvýznamnější svátek, kterým si v kostele připomínají utrpení Ježíše Krista, jeho sebeobětování a vzkříšení. Vedle toho jsou ale Velikonoce také obdobím lidových tradic...

Je to vítání jara. Je to oslava prvních rašících pupenů a všeho, co se probouzí po dlouhém spánku. Najednou se objevuje paleta svěžích barev, která až do teď spala v melancholii sychravého počasí. Vajíčka se převlékají do pestrobarevných kabátků a holky i dámy na oko prchají před pomlázkou slibující efekt elixíru mládí. K velikonočnímu období také neodmyslitelně patří vůně mazance, beránka, kopřivové nádivky a dalších velikonočních dobrot. V minulosti měl každý velikonoční den svou specifickou chuť. Jak tedy chutnají Velikonoce v Jihočeském kraji?

Každý ví, že jídlo chutná nejlépe, pokud je připraveno s láskou. Ale samozřejmě záleží i na kvalitě použitých surovin. Ne všichni však mají tu možnost nebo zájem chovat svoje vlastní slípky pro vajíčka či mít kouzelnou zahrádku, kde by bylo vše potřebné na velikonoční hody. Pro ty, co nedají dopustit na poctivost a chuť lokálních jihočeských potravin, se tady nabízí návštěva jedné z farem nebo třeba farmářského obchodu (přímo v ČB najdete obchod Naše farma, Náš krajíc nebo Ochod u dobráka). Jihočeský kraj jich ukrývá celkem dost. Jehněčí kýta, tradiční nádivka nebo vepřová pečeně pak nabydou zase jiných rozměrů. Pokud se Vám nechce cestovat křížem krážem po celém kraji, u některých prodejců je i možnost dovozu až domů. Odměnou Vám a Vaší tabuli bude čerstvé čerstvé mléko, kvalitní maso nebo třeba ona vajíčka. A že jich je na Velikonoce pěkná spotřeba! A to samé platí i o medu, kterým se na škaredou středu polévají jidáše. Ten můžete zakoupit buď na prodejně lokálních potravin nebo přímo od včelaře ze dvora. Stejně tak i různé džemy a další výrobky. Mimo jiné tím můžete podpořit lokální výrobce a prodejce. Aby věděli, že je o jejich práci zájem a má smysl.

Pokud máte rádi poctivý domácí mazanec, ale netroufáte si na výrobu kynutého těsta, můžete si osladit Velikonoce zlatavým bochánkem zakoupeným v některé ze seznamu jihočeských lokálních pekáren, které ani o hlavních jarních svátcích nezahálí. Další z příležitostí, jak pocítit jarní atmosféru a vidět všechny velikonoční dobroty pohromadě, jsou velikonoční trhy. Tyto jarmarky v Jihočeském kraji jsou ukázkou tradičních českých zvyků a patří k nim i tradiční velikonoční dobroty. Velikonoční doba v Jihočeském kraji je zkrátka plná chutí, vůní a tradic, která lidi v této uspěchané době vybízí alespoň na chvíli zastavit a užít si krásné chvíle s rodinou nebo přáteli.

 

Autor: Adéla Šiplová, RAK JK